• SILKY BEAUTY SZÉPSÉGSZALON

Mikor nem ajánlott a végleges szőrtelenítés?

Ugyan a végleges szőrtelenítéshez használt lézerenergia csak a szőrtüszők mélységéig fejti ki hatását, néhány esetben a kezelés mégsem végezhető el az ellenjavallatok miatt. Ezek betartása a te érdeked szolgálja! Lássuk hát, melyek ezek, és mit tehetsz annak érdekében, hogy ne vegye el tőled a bársonyos bőr elérésének lehetőségét!

 

Várandósság és szoptatás

Bár nincs bizonyíték arra, hogy a lézeres szőrtelenítés veszélyes lenne a születendő baba számára, vagy a szoptatás idején, de, ahogy sok más kezelésnek, ennek sem ajánlott az elvégzése. Tudom, ez frusztráló, különösen azért, mert a nők egy részénél a hormonháztartás változásai miatt fokozott szőrnövekedés jelentkezik, de van egy jó hírem is! A szülés, majd a szoptatás után ez a probléma gyakran teljesen megszűnik, később pedig már nyugodtan bevethetjük a lézer erejét!

 

Terhesség és a végleges szőrtelenítés

 

Gyógyszerek

Minden gyógyszernek vannak mellékhatásai, de néhány fényérzékennyé teszi a bőrt. Ez azt jelenti, hogy a bőrünk rosszul reagál a napfényre, de akár a lézeres szőrtelenítés közben kibocsátott fényenergia hatására is hiperpigmentáció jelentkezhet. A kezelésre való bejelentkezés során ezt mindig figyelembe kell venni, például csak két héttel az antibiotikum kúra után ajánlott a következő végleges szőrtelenítés alkalom.

 

Mikor nem lehet alkalmazni a végleges szőrtelenítést

Tetoválások

A lézeres szőrtelenítés során kerülni kell azokat a bőrterületeket, ahol tetoválás található. Ennek oka a bőrirritáció elkerülése, valamint annak elkerülése, hogy a tetoválás esztétikai változáson menjen keresztül a lézerenergia pigmentekre gyakorolt hatása miatt.

 

Keloidos heg

A keloidos heg akkor alakul ki, ha a sebek gyógyulásakor a hegszövet megvastagodik. Ebben az esetben általában ellenjavallt a végleges szőrtelenítés, de az egyéni állapotot figyelembe véve elvégezhető a kezelés.

 

 

Horzsolások, sebek

A lézeres szőrtelenítés különösen fájdalmas lehet azon a bőrfelületen, ahol sérülések vannak, ráadásul a kezelés hatékonysága sem megfelelő emiatt, sőt, akár gyulladást is okozhat a fényenergia. Érdemes elhalasztani a végleges szőrtelenítést addig, míg a sérülések teljesen meg nem gyógyulnak, és végbe nem megy a teljes regenerációs folyamat.

 

Egyes betegségek

Vannak olyan egészségügyi állapotok, amelyeket széles körben a lézeres szőrtelenítés ellenjavallatának tekintenek. Ezek közé tartozik a pikkelysömör, véralvadási zavarok, hisztamin intolerancia, vitiligo. Ezek az állapotok általában kizáró oknak számítanak, de az egyéni állapot felmérése esetenként lehetővé teszi a végleges szőrtelenítés elvégzését.

 

Herpesz és ajakherpesz

A herpeszt és az ajakherpeszt fertőző bőrbetegségként kezeljük, ezért ne lepődj meg, ha aktív állapotban senki sem vállalja el a kezelésed az adott területen. A lézeres szőrtelenítés akkor lehetséges, ha a herpeszvírus inaktív státuszban van. Érdemes a kezelés előtt egy héttel megelőző gyógyszeres kúrát tartani, mert a lézer energiájának hatására is aktiválódhat a vírus az idegdúcokban és megjelenhetnek a kellemetlen tünetek.

 

 

Epilepszia

A fényindukált epilepsziában szenvedőknek általában nem tanácsolják a lézeres szőrtelenítést, kivéve, ha a kezelőorvosuk engedélyezi az eljárást. Amennyiben ezzel rendelkezik a beteg, a kötelező védőszemüveg helyett olyan változatot kell viselnie, a kezelés ideje alatt, amely teljesen kizárja a fényvillanásokat, így minimalizálva a rohamok kialakulásának valószínűségét.

 

Anyajegyek

Bár a végleges szőrtelenítés során használt lézer fényenergiája – a kutatások szerint - nem befolyásolja negatív irányba az anyajegyek állapotát, mégis vannak olyan esetek, mikor ellenjavalt az alkalmazása. Amennyiben sok anyajegyed van, amúgy is rendszeres bőrgyógyászati ellenőrzésre van szükség, de a kezelt felületre különös figyelmet kell fordítani, hogy a legkisebb elváltozás is feltűnjön.