• SILKY BEAUTY SZÉPSÉGSZALON

Szőrtörténelem

A szőr megítélése a testen állandóan változásban van. Míg egyik évtizedben divat a férfiaknál a teljesen szőrtelen arc, a következőben a favágó szakáll tarol. Hasonló a helyzet nőknél is, mert amíg a 90-es években az intim tájakon szexisnek tartották a buja szőrzetet, 10 évvel később már nem győzték eltüntetni magukról. De azt se felejtsük el, hogy a szőrnek számtalan előnye is a van a testen és persze nem véletlenül alakult ki. De nézzük is ezeket!

 

Mi a szőr és mi a funkciója az életünkben?

 

A szőr az emlősök közös ősétől, a szinapszidáktól (ősemlősök) származik, körülbelül 300 millió évvel ezelőttről. Jelenleg nem ismert, hogy a szinapszidáknál mikor alakultak ki az emlős tulajdonságok, mint például a testszőrzet és az emlőmirigy, mivel a kövületek csak ritkán nyújtanak közvetlen bizonyítékot a lágyszövetekre. Most pedig ugrunk egy nagyot, az emberszabású élőlényekre, az ember ősére. 
A neolitikus időkben (Újkőkorszak) a szőr megvédte a bőrt a vágásoktól, berepedésektől, sőt még álcázásként is jól működött. Az evolúció során folyamatosan fejlődtünk, hajunk és szőrünk szerkezete, vastagsága és színe megfogyatkozott, aminek számos oka közismert.

Először is, miközben a világban vándoroltunk, magasabb hőmérsékletet tapasztaltunk, ami a teljes szőrzettel nem volt számunkra praktikus, emiatt a bőrünkön a szőrzet ritkulni kezdett, ami elősegítette a szervezetünk gyorsabb lehűlését. Már a barlanglakók és nők is igyekeztek megszabadulni a testszőrzetüktől, mivel az ellenfél harc közben könnyen belekapaszkodhatott a szőrszálakba. A lábszőrzet és a karszőrzet azért alakult ki, hogy megakadályozza a kidörzsölődést, aminek következtében súrlódás nélkül lehet mozogni.

A szőr a hő megőrzésével melegen tart bennünket. Az orrban, a fülben és a szem körül megvédi az érzékeny területeket a portól és más apró részecskéktől. A szemöldök és a szempillák pedig védik a szemet azáltal, hogy csökkentik a beléjük jutó fény és különböző idegen anyagok mennyiségét.

 

Miért van testszőrzetünk?

 

A testben több mint 5 000 000 szőrtüsző található, amelyek mindegyike hajszálakat és szőrszálakat termel. Ezek megvédik a bőrt a környezeti terhelésektől, miközben válaszolnak a külső és belső üzenetekre és neurológiai impulzusokká változnak át. Például, ha a tested fázni kezd, akkor az agy jeleket küld a testeden lévő szőrnek, hogy álljon fel, így a szőr azt is képes észlelni, ha idegen test, például rovar van a testeden. 

A különböző testrészeken lévő szőrzetnek más a célja?

Igen, például a hónaljban, a lábunkon és a nemi szervek környékén lévők azért vannak, hogy „védjék” ezeket a részeket, miközben folyamatos haladás közben megakadályozzák a kidörzsölődést. Napjainkban az emberiség fejlődése következtében rájöttünk arra, hogy nincs szükségünk annyi szőrre a testünkön, mint régen, emiatt évezredek óta a divat a szőrtelen test. Napjainkban már jogos törekvésünk, hogy tartósan, vagy ami még jobb, véglegesen megszabaduljunk a zavaró szőrszálaktól.

 

Mióta szőrtelenítünk?

 

Az ókori Egyiptomban a férfiak eltávolították az összes szőrt a testükön, hogy az ellenség ne tudjon beléjük kapaszkodni a csata során. Az első ismert borotvát, mely rézből készült, Kr.e. 3000-ből találtak Egyiptomban. Sőt arra is találtak bizonyítékot, hogy az egyiptomiak már használtak különböző cukros anyagokat, például méhviaszt a szőrtelenítéshez.

A szőr jellemzően az egész emberi testben növekszik, miközben eltérő vastagságú és hosszúságú lehet az egyes populációkban. A szőrzet láthatóbbá válhat a pubertás kor alatt és után. A férfiak testszőrzete vastagabb és jobban látható, mint a nőké. Mindkét nemnél jól látható a testszőrzet a fejen (haj), a szemöldökön, a szempillán, a hónaljon, a nemi szerveken, a karokon és a lábakon. Jellemzően inkább a férfiaknál, de néhány nő arcán, hasán, hátán, fenekén, végbélnyílásán, bimbóudvarán, mellkasán, orrában és fülében is előfordulhat sűrűbb szőrnövekedés. A szőr általában nem nő az ajkakon, a kéz vagy a láb alsó részén, illetve a nemi szervek bizonyos területein.

Végleges szőrtelenítés Budapest

A szőrtelenítés szó a latin "pilus" szóból származik, ami szőrt jelent. A szőrtelenítés, más néven epilálás a testszőrzet vagy a fejszőrzet szándékos eltávolítását jelenti.
A szőrtelenítés kulturális, esztétikai, higiéniai, szexuális, orvosi vagy vallási okokból történhet, melynek formáit szinte minden emberi kultúrában gyakorolták már a neolitikum óta. A szőrtelenítés módszerei különböző időkben és régiókban változóak.

 

A végleges lézeres szőrtelenítés

 

A Silky Beauty Stúdióban a prémium minőségű Alma Soprano Ice Titanium lézer segítségével véglegesen és fájdalommentesen szabadítom meg a hozzám fordulókat a nemkívánatos szőrszálaktól, a bőrpírtól, a szőrtüszőgyulladástól vagy a szőrbenövésektől! Gyere el Te is és ismerd meg a lehetőségeidet, hisz napjainkban már nem muszáj együtt élned a nem kívánt szőrszálakkal, köszönjünk el együtt véglegesen tőlük.