• SILKY BEAUTY SZÉPSÉGSZALON

Idős korban nem működik a lézeres szőrtelenítés?

Vannak dolgok, amelyekkel érdemes éveket várni, de a végleges szőrtelenítés nem tartozik ezek közé. Nemcsak azért, mert sokkal kényelmesebb bársonyos bőrben élni és nem aggódni azért, ha kimarad a szőrtelenítés, hanem azért is, mert egy idő után már nem lehet elvégezni. Igen, most az öregedés egyik biztos jeléről, az őszülésről kell ejtenünk néhány szót!

Ezért nem hatékony idősebb korban a végleges szőrtelenítés

Az őszülés nem más, mint a hajszálakban található, melanin nevű pigment szintjének folyamatos csökkenése, majd teljes eltűnése. A melaninnak, mely a hajszálak színét adja, két fajtája van: az eumelanin és a feomelanin. Az eumelanin a sötét, míg a feomelanin a világosabb színekért felelős. Az ősz hajszálak megjelenése akkor kezdődik, amikor a hajhagymákban található őssejtek kevesebb melanint termelnek a hajszálak sejtjei számára, így azok színe egyre halványabbá válik, míg végül teljesen szürkék vagy fehérek lesznek.

Időskori lézeres szőrtelenítés

De mi a helyzet a testtájékokon található szőrszálakkal, amelyekkel oly sokáig harcolunk életünk során? 

A testszőrzet őszülésének folyamata hasonló a hajszálak őszüléséhez. A szőrtüszőkben található őssejtek szintén felelősek a melanin előállításáért, amely a szőrszálak színét határozza meg. Ahogy az ember idősödik, az őssejtek minden testtájékon kevesebb melanint termelnek, ami az őszüléshez vezet. A hajtincsekkel szemben, amelyeket optikailag „visszafiatalíthatunk” némi hajfesték segítségével, a testszőrzet bizony árulkodik a korunkról. Az öregedés természetes folyamat, és a szőrtüszők száma, élettartama és aktivitása is csökkenhet, ami azt eredményezi, hogy a szőrszálak vékonyabbak és rövidebbek lesznek. Az ösztrogén szintjének csökkenése is negatív hatással lehet a szőrszálak minőségére. Az ösztrogén női nemi hormon, ugyanis befolyásolja a szőrtüszők aktivitását és segít fenntartani a szőrszálak vastagságát, valamint rugalmasságát.

 

 

A különböző testtájékokon található szőrszálak őszülésének folyamata nem minden területen azonos. Például az arcszőrzet gyakran hamarabb őszül, mint a fejtetőn található hajszálak. Ez annak köszönhető, hogy az arc szőrzetének őssejtjei érzékenyebben reagálnak az öregedés hormonális hatásaira és korábban kezdenek kevesebb melanint termelni. 

Ahogy a haj, úgy a testszőrzet őszülésének folyamata is részben genetikailag meghatározott, ezért van, hogy egyes emberek már fiatalabb korukban elkezdenek őszülni, míg másoknál ez csak később következik be. Ezenkívül a stressz, a dohányzás, a táplálkozás és más környezeti tényezők is befolyásolhatják, felgyorsíthatják az őszülés folyamatát.

Időskori lézeres szőrtelenítés

Miért nem eredményes az ősz szőrzeten a lézerrel végzett végleges szőrtelenítés?

 

A lézeres szőrtelenítés hatékonysága mindig az adott szőrszál pigmentációjától függ! A lézer energiája a melanint célozza meg, ami a szőr sötét színéért felelős. Mivel az őszülő vagy ősz szőrszálak kevésbé, illetve egyáltalán nem pigmentáltak, ezért a lézer nem tud megfelelő módon behatolni a szőrtüszőbe, így a kezelés nem lesz olyan hatékony, mint a pigmentáltabb szálak esetében. Ezenkívül az ősz szálak többnyire vékonyabbak és gyengébbek, mint a sötétebbek, ez pedig tovább csökkenti a lézer hatékonyságát. A kezelés eredményességét az is negatívan befolyásolhatja, ha az ősz szőrszálak mellett vannak még sötétebb színűek, amelyekre a lézer ki tudja fejteni hatását, így a kezelés után a pigmentálatlan szálak a helyükön maradnak. Ez azonban kizárólag a természetes sötét szálakra igaz, sajnos a hajfesték itt nem válik be!

 

Annak érdekében, hogy ne kelljen idősebb korban is a szőrtelenítéssel foglalkozni,
érdemes minél hamarabb, még az ősz szőrszálak megjelenése
előtt elkezdeni a végleges szőrtelentő kezeléseket, hiszen csak így igazán hatékony a módszer.