• SILKY BEAUTY SZÉPSÉGSZALON

Kis szőrtelenítés történelem

Bár az emberiség már szinte az idők kezdetétől fogva próbálta eltávolítani a testén lévő szőrzetet, azonban a szőrtelenítés történelmének pontos kezdetét nehéz megállapítani.

Az ókori Egyiptomban a nők és a férfiak is eltávolították a szőrzetüket. A nők például szőrtelenítették a hónaljukat és az intim területet, míg a férfiak az arcukon és a testükön lévő szőrzetet távolították el. Az egyiptomiak vízzel és citrommal készítettek cukorgyantát is a hatékony szőreltávolítás érdekében. Az ókori Görögországban és Rómában is elterjedt volt a szőrtelenítés, ahol szőrtelenítő krémeket, gyantát, illetve kagylóhéjakat is használtak borotvaként. A korabeli szőrtelenítő krémekbe olyan alapanyagokat is belekevertek – például lúgot -, melyek esetenként súlyosan és maradandóan károsították a bőrt, de használtak mézet és olívaolajat is az irritáció ellen.

Az életveszély sem tántorította el a szőrtelen bőrre vágyókat a reneszánszban

A középkorban a szőrzet eltávolítása nem volt mindig divatos, egy ideig a természetes szőrzetet tartották vonzónak, de később, a reneszánsz idején már széles körben elterjedt. Ebben a korban is voltak olyan receptek, amelyek inkább öngyilkosságnak, semmint biztonságos szőrtelenítésnek számítottak, például az arzén-égetett mész keveréke, vagy azt ecetes-macskaürülékes krém, de volt, aki a szalonnára esküdött! A reneszánsz hölgyek azonban kissé túlzásba estek, mivel a szépségideál a magas hajvonalat jelentette és a hajon kívül semmilyen más szőrt nem tűrt meg! Ennek érdekében a hölgyek egy erős, lúgos keverékkel leégették, vagy kiborotválták a szemöldöküket és a hajvonalukat, a szempilláikat pedig egyszerűen kitépkedték. 

Végleges szőrtelenítés történelem

Éljen a fejlődés!

A 20. században a szőrtelenítés folyamata jelentős fejlődésen ment keresztül. Megjelentek a ma is használt borotvák első példányai – igazából a férfiak számára készítették el, de a hölgyek gyorsan rájöttek, milyen praktikus számukra is -, valamint a gyantázás és más módszerek is forradalmi innovációk segítségével modernizálódtak. 

A szőrtelenítés evolúciója

Mindenki, aki szőrtelenítésbe kezd, arról álmodik, hogy egy-egy alkalom utána lehető legtovább marad sima a bőre. Ez azonban sajnos nincs mindig így. A manapság is az egyik legnépszerűbbnek számító módszer, a borotválás csak 1 napra szól, de a gyantázás és a szőrtelenítő krémek is csak az épp aktív szőrszálakkal bánnak el egy időre. Ráadásul ez utóbbi megoldás sokaknál bőrirritációt okoz a benne lévő hatóanyagok miatt. Az elektrolízis már hosszú távú megoldást kínált a szőrtelenítésre, mivel a szőrszálakat elektromos árammal távolítják el a bőrből, de nem véletlenül nem terjedt el igazán.  Ez a módszer ugyanis fájdalmasabb, mint más módszerek, és több alkalomra van szükség a teljes hatás eléréséhez.

Science fiction? Nem, csak szőrtelenítés!

Sokáig csak a scifi filmekben találkozhattuk a lézerrel, aztán a tudományos világ a mindennapok embere számára is hadba állította a fény energiájában rejlő lehetőségeket. Először az IPL szőrtelenítő eljárás vált közkedveltté, de ez nem nyújtott végleges megoldást a problémára, bár tény, hogy lelassította a szőrszálak növekedését több kezelés után. Emellett a kezelendő területen lévő szőr színének is sötétnek kellett lennie ahhoz, hogy hatékonyan működjön. 

A végleges szőrtelenítéshez használt lézertechnológia már sokkal fejlettebb az IPL-nél, nem csoda, hogy ez a módszer számít az abszolút vezetőnek a témában. Ahogy az IPL-nél, itt is több kezelésre van szükség a maximális eredmény eléréséért, de a lézerenergia a szőrszálak melaninján keresztül eljutva a szőrtüszőkig, annyira roncsolja azokat, hogy a továbbiakban képtelenné válnak újabb szőrszál létrehozására.