• SILKY BEAUTY SZÉPSÉGSZALON

Szörtelenítés története

Feltehetnénk a kérdést, hogy miért születünk szőrrel. Ennek nyilván evolúciós okai vannak, de az régi leírásokból is látható, hogy régóta zavarni kezdett bennünket a felesleges szőrzet.
 

Az ókori Görögországban kifejezetten csúnyának ítélték a szőrzetet, a szőrtelenség pedig a fiatalság, szépség jelképe volt, így a magasabb társadalmi körökben lévő hölgyek rendszeresen szőrtelenítettek, képesek voltak érdes bőrökkel dörzsölni magukat, amíg el nem koptak a szőrszálak.


Keleten a szőrtelenség a szépség, tisztaság és fiatalság egyik fő ismérvének tartották, elképzelhetetlen volt, hogy szőr fedje a testet. Nők és férfiak egyaránt gyantáztak kátrány, fagyanta, és cukor keverékéből készült paszta segítségével, Japánban pedig a mai napig ápolatlanságnak számít a szőrzet.


A szépségideálok és a kor előrehaladtával folyton változtak, de jó ideje ismét erősödött a szőrtelen test iránti vágy férfiak és nők körében egyaránt. A szőrtelenítés szinte az ápoltság szimbólumává nőtte ki magát. A médiának is köszönhetően, nagyrészt a szőrszálak nélküli test az elfogadottabb mind a nők, mind a férfiak körében.

A XXI. században sorra jelentek meg a szőrtelenítésben az újdonságok. Gilette 1915-ben nőknek fejlesztett borotvát, 1930-ban a Remington elektromos borotva segítette a hölgyeket, a 40-es években pedig kémiai szerekkel igyekeztek megszabadulni a nemkívánatos szőrszálaktól egészen addig, amíg a hideg gyanta 1970-ben berobbant az újdonságok piacára. A 80-as évektől megjelenő ultrahangos és lézeres megoldások a szőrszálak -akár végleges- eltávolításának számtalan módját teszik lehetővé. A technológia az utóbbi években pedig csak fejlődött, így ma már lehetőségünk van néhány kezeléssel biztonságosan és fájdalommentesen megszabadulni a nem kívánt szőrszálaktól akár örökre.