• SILKY BEAUTY SZÉPSÉGSZALON

Mi a különbség az IPL és a dióda lézeres szőrtelenítés között?

Bármilyen évszak is van, a szoknyák és szexis harisnyák állandóan hódítanak. Te is tudod, hogy nem csak nyáron fontos a puha, finom tapintású bőr elérése, hiszen bármilyen helyzetben kellemetlen perceket okozhat egy hosszú szőrszál. Ne feledd, hogyha szeretnéd elérni a teljesen szőrtelen bőrt, akkor időben kezd el a végleges, lézeres szőrtelenítési kezelést.

 

Dióda lézeres szőrtelenítés története

A lézeres szőrtelenítés a szőrtelenítés egy olyan fajtája, ahol lézeres pulzálásnak teszik ki a szőrtüszőket. Az 1995–1996-os forgalomban történő elterjedése előtt már húsz évvel végeztek kísérleti szőrtelenítéseket. A lézeres szőrtelenítésről szóló első cikk a Massachusetts General Hospital-tól származik 1998-ból.  R. Rox Anderson és Melanie Grossman fedezte fel azt, hogy lehet kifejezetten egy kromofort (A kromofor a molekula azon része, mely felelős a színéért) támadni úgy, hogy a lézer a szőrtüszőkben lévő bazális (alapi sejtréteg) őssejteket roncsolják. Az eljárásról 1996-ban kiderült, hogy hatékony; 1997-ben az USA élelmezési- és gyógyszerszervezete elfogadta ezt a szőrtelenítő módszert. Mivel a továbbiakban is folytatták a kutatásokat és fejlesztették a módszereket, ezért a kezelések egyre inkább hatékonyabbak és hatásosabbak lettek. 

A dióda lézeres szőrtelenítés hatásmechanizmusa

A működési mechanizmus alapján, a lézeres szőrtelenítés mögött elsődlegesen az SPTL rövidítésű „szelektív fototermolízis” áll, melynek lényege, hogy a megfelelő hullámhosszú fényt és a pulzálás hosszát összepárosítják azért, hogy a kiszemelt szőrtüszőn a megfelelő eredményt érjék el. Ilyenkor a lézer lokális károkat okoz úgy, hogy kiválasztott sötét anyagokat, azaz melaninokat támad meg, és így melegíti fel a szőrtüszőben lévő bazális őssejteket. A sötét anyagok elnyelik, a világos anyagok visszaverik a fényt, így a lézert a szőr sötét részei szívják fel. A jelenleg elérhető összes lézeres kezelés elsődleges kromofor anyaga a melanin. A melanin megtalálható minden bőrben, a szőrben pedig kétféle melanin van.

Az egyik az eumelanin, melytől a szőr fekete vagy barna lesz, a másik pedig a fotomelanin, melytől a szőr vörös vagy szőke lesz. Mivel a fotonokat szelektíven szívják magukba, ezért leginkább a fekete, barna, vöröses-barna vagy a sötét szőke szálakat lehet eltávolítani. Az ideális eset az, ha világos bőrön sötét szőr van, mert így lehet a leghatékonyabban elérni a kívánt eredményt. 

Amikor a lézert a diódával vegyítjük, akkor érdemes tudnod, hogy a dióda lézer 810 nanométeres infravörös lézerfény azaz hőenergia. Ez a fény emberi szem számára láthatatlan, de a bőrbe behatolva bizonyos mélységig a, szőrtüszőben hővé alakul, azokat elégeti, elroncsolja, és akár véglegesen eltünteti.
A bőr természetesen nem ég meg, a roncsolt elváltozás felszívódik, a szervezet fehérvérsejtjei lebontják és elszállítják. Maga a felszívódás 2-4 hétig tarthat. Ez annyira hatékony módszer, hogy sok esetben egyetlen alkalom is elegendő lehet a kívánt eredmény eléréséhez, de általában több kezelésre van szükség. Ez függ a páciens egyéni érzékenységétől és adottságaitól. Általában 6-8 alkalom szükségéges a végleges szőrtelenítéshez. 

IPL szőrtelenítés múltja

Az IPL szőrtelenítő eljárás az első kezelés típus volt, mellyel kisebb bőrfelületet lehetett egyszerre kezelni, de elég hosszadalmasan. Maga az eljárás nem nyújt 100%-os eredményt, ezért ma már egyre kevesebben használják. Az IPL készülék a bőrre helyezve villanófényt bocsát ki, melynek hatására az IPL fényenergiája a bőrben, különösképp a szőrtüszők pigment-állományában (melanin) nyelődik el. Ekkor a fényenergia hővé változik, a szőrtüszőn mélyén roncsoló hatást végez, amivel megakadályozza, hogy a szőrtüsző újabb szőrszálakat termeljen.  A kezelés alatt nem történik változás, az elhalt szőr kb. 2 hét után kezd kihullani. 

IPL vagy dióda lézer? Melyiket érdemes választani?

A kétféle lézeres szőrtelenítési eljárás számos különbséggel rendelkezik. Egyrészt a dióda lézer kevésbé káros, mint az IPL szőrtelenítés, másrészt sokkal hatékonyabb, mivel hatásmechanizmusa révén véglegesen elpusztítja a szőrtüszőket. Ha időben elkezdesz járni a diódás végleges szőrtelenítési kezelésekre, akkor 6-8 alkalom után már sima, gyönyörű és teljesen szőrtelen bőrrel büszkélkedhetsz. Egyszeri kezelés után 60-70% szőrtüszőtől tudsz megszabadulni, ezért feltétlenül ajánlott a rendszeresség. Javasolt a kezelések között 4-6 hét szünetet tartanod, hogy minden alkalom után a ténylegesen megnőtt szőrszálakat lehessen eltávolítani. 

A legkényelmesebb végleges, lézeres szőrtelenítő eljárás

A teljes és végleges szőrtelenítés legjobb és legkényelmesebb módja a dióda lézeres szőrtelenítés. Az IPL eljárás sok mindenben különbözik a dióda lézeres kezeléstől, például abban, hogy a fény nem képes olyan mélyre hatolni a bőrben, ezáltal nem tudja véglegesen elpusztítani a szőrtüszőket. A fájdalom mértéke is más, mivel a dióda szőrtelenítés teljesen fájdalommentes, pusztán egy enyhe hideg-meleg érzet kíséri csak a kezelést, mely még csak kellemetlennek sem mondható. Az IPL eljárás ezzel szemben fájdalmasabb, mivel a bőr nagyobb terhelésnek van kitéve. 

A dióda lézeres szőrtelenítés fájdalom mentes

Férfiak és a végleges, lézere szőrtelenítés

Manapság egyre több férfi érdeklődik a végleges szőrtelenítő módszerek iránt. Ebben a cikkünkben olvasd el hasznos tanácsainkat a dióda végleges lézeres szőrtelenítéssel kapcsolatosan. Ide kattintva pedig Tóth Dávid olimpiai ezüstérmes kajakózónk meséli el a lézerkezelés során szerzett, pozitív tapasztalatait.